tanda-tanda 100 hari sebelum mati

3:19 AM ---
tanda 100 hari sebelum mati


Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada
hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka
yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua
orang Islam akan mendapat tanda ini cuma
samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini
akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar.
Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke
hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-
akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu
yang baru saja disembelih dimana jika
diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati
daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini
rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan
berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda
mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang
setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi
mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka
yang hanyut dengan kenikmatan tanpa
memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap
begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang
sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah
peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang
ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan
urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan
sesudah mati.


Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar.
Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada
ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur
dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah
SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun
tersebut dan mula membuat persediaannya ke
atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti
kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut
ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan
jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan
merasakan seakan-akan bingung seketika.
Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang
tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah
bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan
dicabutnya.


Tanda 7 hari
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada
mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di
mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-
tiba ianya berselera untuk makan.


Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian
tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.
Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah
kita selepas itu supaya perut kita tidak
mengandungi banyak najis dan ini akan
memudahkan urusan orang yang akan
memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam
kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang
sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini
dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian
sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian
hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-
lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.


Tanda 1 hari


Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita
akan merasakan satu denyutan di sebelah
belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini
menandakan kita tidak akan sempat untuk
menemui waktu Asar keesokan harinya.


Tanda akhir


Akan berlaku keadaan di mana kita akan
merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat
dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya
akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini
hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah
dan berdiam diri dan menantikan kedatangan
malaikat maut untuk menjemput kita kembali
kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita
dan sekarang akan mematikan pula.

Sesengguhnya maut tetap akan mendatangi setiap
makhluk yang bernyawa tanpa diduga waktu
ketibaannya...

wallahualam...





. love at the first blush .

5:28 AM ---
Asalamualaikum.

Hah, lately ni kan saye slalu tulis entry about LOVE kan? well.. saye unn ta taw nape. Haizzz.. rase dunie ta adil laaa... huuuhhu. Saye unn nak rase LoVe At ThE firSt BlUsH ~ huhu. ape nak uwat. Belum tibe masenyer lagi.

Hah, cukuplah mukadimah pepanjang tuh. Sekarang ni nak citer something. Citer pasal tajuk yang ade kat atas tu hah yang wane purple2 tuuu.. Adalah sorang girl ni. Name dye Qalisya. Well, dye ni memang tak pcaye ngan cinte. And anti giler an  laki. (Actually amek citer ni dari akak angkat sendiri kekeke! *same sepicis an saye, suke 'lap-lap' setory ni ~ heee ! ^_^")

Entah macam mane, time tu dye ngah jenjalan kat mp . Eh entah, dp kowt. Pastu kan, tetibe time dye ngah jalan uw, dye tersadung menatang ape entah. Dye terjelepok jatuh. Time tuh kan dye boleh jadik tak pakai 'kain kecik' Huhu! paham?? dye cakap an saye ape aww..

"Time tu kan nis! akak langsung tak pakai underwear" Saye dah nak ketawe dah time tu, tapi takut dye kecik aty, saye tahanlaa..

"Abes tu kak?"

"Akak ingat tak de sape kat belakang. Bangun2 je... Rase nak buno diri! ade sorang laki diri kat belakang akak. Siap nak tolong akak bangun. Akak time tu pk dye dah nampak......." Akak angkat saye uw dah tutup muke. Malu seyhh cam tuh! OMg ~ yang tak boleh blah , yang dye dok tak dok duduk kat blakang akak angkat saye uw nape? Ceit!

"Lepas tuh??!"

"Dye tolong akak bangun. Dye kate, umm. ok tak ni? nak saye dukung?" Tanye laki tuh.  Akak saye kate mule2 memang dye dah nak cepuk dah laki tuh haha. Tapi bile tengok muke dye yang sweet dan bukan hensem trus tak jadik. Hah! time tu laa dye start suke laki tuh.

Yang paling bagus nyer, dye ley jadik angkat number akak angkat saye dengan merampas enset akak saye. Bagi akak angkat saye, its ok. Tapi bagi saye tu tindakan yang agak kurang ajar. Hehe! saye tak suke ngan laki yang suka bersikap tidak sopan dengan girl. Sweet sane sweet sini. Bak kate orang, only the brave man je dapat girl hot. tapi bagi saye, berani tu ada had. Kene belajar hormat perempuan. Haritu kat bazaar ramadhan , ade sorang pekedai ni cakap cam ni ,," Dek.. nah bau ketiak abang. Wangi!" Perghh. rase nak tenyeh je kuah ayam percik tu kat dye. Haha! *mood jaat.

Sejak dari hari tu diorang ni keep in touch tapi tak pernah jumpe. Just kat fb. Ke twitter ke. Tu je.  Tup2 laki tu mintak alamat akak angkat saye. Akak angkat saye kasik sebab laki tu cakap dye nak hantar hadiah untuk bufday akak saye. Well , akak angkat saye uwh ta nak jumpe kene laa post. Ok ape. Kalau tak jumpe slalu bawu tak muak kan?

Tetibe mase hari bufday akak angkat saye uw, ade banyak kete masuk uma dye. Terkejut chimpanzi dye. Mak dye suwo dye masuk bilik. Tetibe mak dye masuk cakap.

"Ada orang datang meminang. Name dye... hurmm. Re... Ree..."

"Rehan?????!"

"Hah! rehan! Hah, mak dah tengok dah budak tu. Mak suke laa.. comel lottae gituu." Haizz,, mak ngan ank same je dyeowang ni. Yang akak angkat saye ni terime dengan banggenye. Dye kate, sape tak bangge ade orang ak meminang.Haha. ye ke? Malas nak pk. Kecik lagi.. hehe!

Last-last  dyeowang kawen. Laki tu jenis yang pemalu yang teramat. Tak bertegur unn an saye. Akak angkat saye kate dye memang cam tu. Ok laa.. tak de laa  dye cari ppuan laen. Haha.

hurrmm. macam best kan love at the first blush or love at the first sight? Huhu. ok laa. sampai sini je entry kali ni. Huhu. entry selepas ni saye nak citer pasal orang mati. Hehehe! dye excident teruk! tapak kaki dye tertinggal kat pedal minyak motor. Giler! darah dye cam sirap.. hiuuu ~ *pengsan* hahha! ^_____^  k babai. Anyeong!


.something about GIIRL that boy should know .

9:29 AM ---

Asalamualaikum. 

Hurrmm hari ni nak citer pasal personaliti girl yang lelaki patut tahu. Tetibe je nak tulis entry ni sebab baru baru ni  adalah sorang girl ni dye rase kecik aty giler an pakwe dye. Well. saye unn penah kene actually . Huhu. Sedih. Ok lah, tanpa mukadimah bebanyak, kite cecite ye..? 


Girl anti lelaki kedekut
Ade sesetengah boy , suke mengkudekan girl. Toksah amek contoh jejauh, jiran saye je. Dye ni kerje sambil study, tapi , bukan dye yang topupkan awek dye, awek dye lak yang topupkan dye. Padahal awek dye ni bawu sekolah menengah. Awek dye sabar sebab dye ni hensem. Tapi entah macam mana entah,  girl tu jumpe yang lagi hensem.

blur tahap gaban !

2:14 AM ---
Asalamualaikum. Hurmm.
           
                 semalam ke 2 hari lepas , tetibe je Afreena anak pak jefri nak tolong saye btugas. Saye amek kesalahan dak2 yang datang lambat. Penat! ade yang melawan laen, yang nak pukul laen yang nak bom kite unn ade. Haizz ! tension, tapi saye suke buli dak-dak uw. kekek! *pengawas jaat.* 

                  sorry la, lately kan , busy sangat, entry unn dah berlapuk dah. haha! hah! citer balek pasal tadi. gupe-gupenye, kawan saye sorang ni, nak tolong saye ade makne. Bawu saye pasan time tuh, kat situ ade bias dye. ceit! cemetot punye budak. =,= , ingatkan dye tolong ikhlas. haha!
                  Die unn tolonglah saye dari awal sampai akhir. Tibe je kat bias dye, bias dye tak pandang-pandang atas. Sibuk belek ape ntah. Saye tanye la. " tengok kuku." Dye buat tak tahu. Saye ingatkan suare saye yang pelahan. Saye cakap lagi. "tengok kuku!" Dye buad tak tawu je. Pergh. time tuh rase nak cepuk je dye. kekkee! *mood kejam.

                   Saye tak putus ase laa. saye tanye kan lagi." tengok kuku!!" Bawu dye pandang atas. (dye dalam keadaan duduk) pastu dye boleh jadi cakap ape aww..." kau cakap an aku eh?" rase eeiiihhh! nak bako je dye nih aw. tension kalo tanye budak-budak yang blur ni. macam mane laa afreena boleh suke dye. aigoooo~~

                    " Ye laa.. aku cakap an sape lagi ?" Sye cakap camtuh sambil tengok jari dye kat peha dye. Tetibe dye pandang BUTT dye lak. dye kate. 

                     "mane aku tahu kau cakap an aku.kau pandang bawah je. "

                    "kau pandang ape?" Hiuuu~~ susah tol. Saye cakap." aku pandang jari kau le sengal."

                     pAs dye tunjuk jari dye n stokin kitorang terus blah. Tak penah jumpe orang se loading dye. First time le ni kowt! Nak kate orang, saye un loading gak sometimes. Tapi tade laa sekronik dye~ keke! sorry finaa dolphin, aku kutuk BIAS ko~ kekekekke! peace! >___________< 

                    

Bola~ bola ~ bola~

7:46 AM ---
Asalamualaikum macam byase~

              TENSION BETUL !  Mampuih arr tadi. Malaysia nyer keeper terbaek. Knape tetibe je harimau malaya jatuh huh? orang tuh yang lawan kite yang TENSION! HUHU~ tapi memang salute laa kat keeper malaysia. Tengok kat muke buku tadi sume ngah tension malaysia dah kene 1-1 an singapore. 


              yang singapore pulak asyik nak lelambat kan mase. Tak puas hati tol. balek-balek muke dyeowang je yang cedera. Malaysia saket unn bangun sendiri. ade mintak mende alah yang wane oren uwh? yang peliknyer, sampai ujong padang, dye bangun and boleh senyum-senyum rase nak cepuk je sengsowang. huhuu!! saket tol aty~!!


              Korang saket aty tak? harimau malaya dulu bukan men best lagi. Kenape tetibe je merudum? and! kenape tk de ahli-ahli lame cam sabri ke dan lain-lainlah. Mr Gopal uw dah amek terlalu banyak risiko dengan menemptkan pemain baru! tengok? ape dah jadi?! wat rusuhan kang? keke! >_________<
   
               cEB bek saye tak p kat sane. Kalai saye p saye ingat, saye orang palenk banyak laser mate dak2 singapore~ kekekee! *mood jaat nih!* sejak bile saye minat bola pun saye tak tawu. Nak lepak kat mapley, jaoh, terpekik terlolong lah kat uma je. hahah! asal gol je, lari satu uma. keeke!
    
               rasenyer, lepas ni kalau harimau malaya menurun, kurang le siket demam bola saye nih~ hehe! Anyway, tetap sokong Malaysia punye team! yeahh yeahh! *angkat tangan macam saye kalau anda setuju. jom like gegamai meyh~ kekeke! =) 


              *Kite bako ~ kite bako! (gaye usop wilcha ) hahha! ^___________^


ni hah pic harimau malaya yang saye suke ~~ hehheee!








gOod wOrds from samy vellu~ * laughing hhehee!

11:53 PM ---
Asalamualaikum.. ~ hah~ korang bace laa.. tengok, korang ketawe ke tak~ hihi! ^_^

DS Samy Vellu finally and officially resigned from his post of the longest MIC President ever live, after leading the party for almost 31 years. The Malaysian Insiders has its story, here. Frankly, I will miss him very much especially for all his funny quotes he made all these years. Like what our Prime Minister said in the 2010 Barisan Nasional Conference, “We will miss DS Samy Vellu because he add a lot of color … sometimes a bit too much color”. Therefore, as a token of appreciation, I just wanna share his famous quotes ever made by the one and only, Samy Vellu.

1. Samy Velu quoted on Pos Laju:
"Besoh kirim, hari ini juga sampai"

2. On one TV news when he tried to say he felt very ashamed: 
"Ini prekara sangat memalukan saya dan kemaluan saya sangat-sangat la besar" 

3. Samy said in one of his “ceramah”:
"Kita akan bina satu jambatan wuntuk worang2 kampong di sini." Then one pakcik asked, "Datuk, sini takde sungai, buat apa bina jambatan?" And Samy gloriously replied, "Kalao takde sungai, kita bina sungai"

4. Samy's most favourite quote on the news for the decade is this: 
"Toll naik sikit, banyak marah saya. You worang ingat semua ini toll saya punyer bapah punya kah!”

5. During water crisis:
"Semua worang diminta jangan membuang aiyerr!" 

6. On social society's problem:
"Worang2 muda sekarang banyak suka hisap dade"

7. During blood donation's program at Sungai Siput: 
"Marilah kita semua menderma dare"

8. His welcome speech in most of his functions: 
"Selamat datang saudara-mara semua" (It should have been “saudara-saudari”)

9. During the height of the Al-Arqam's saga, he said in a press conference:
"Saya gumbira bahawa didapati tiada pemuda MIC terlibat dalam kes Arqam" 

10. At an opening ceremony for a new building: 
"Mempersilakan Datin naik dari pentas wuntuk membuka kain" 

And of course the world's greatest joke of all times: 

"Kita akan bina roket pigi matahari." One of the reporter responded, "Tapi Datuk, matahari terlalu panas untuk didekati." Samy replied, "Itu tade masalah. Kita hantar waktu malam"

There you are folks. For DS Samy Vellu, we wish you all the best!
 




All AboUt LoVe? !

5:10 AM ---
Asalamualaikum. 


       hAri ni saye nak luahkan ketidakpuasan hati.. Koz kan, skank ni.. mane je saye p .. mesty jumpe swEet couple! huhuu~~ sedey.. well.. ape un idop mesty dteruskan ann? an? hah.. smalam mase saye jalan kat tesco.. Time uwh sengsowang, kene dere p bli susu 10 tin~ hahha! ade promosi.. time uwh.. cian at saye! hhuhhuhuuuu! 

        Okay, berbalik pade citer asal.. Time saye ngah nak masuk kat main entrance dye.. saye terserempak ngan satu couple ni. pegang-pegang tangan .. Saye rase dyeowang bawu kawen utt.. bab kat jari masing2 ade cincin kawen.. Mesty anak orang berade kan? cincin unn ntah bape carat ntah.. *jelez!* 
Lebih kurang macam ni laa cincin nyer... tapi batu dye berlian tulen uwh.. bukan warne biru.. Hiuuu~ hah sambung balek.. Pendek kate, kalau sesape nengok dyeowang mesty jeles bab, dyeowang ni sweet sesangat.. alang-alang dah ade kat dalam mall.. ape lagi, curik2 le p kat bahagian baju.. heheh! mase ngah tengok satu baju ni, saye terdengar laa ade sorang girl ni cakap macam ni.. 

" Nak jugak! nah kertas... abang dah janji taw nak tuliskan untuk Sya. (kurang jelas part dye sebut name.. huhuh!)
" Kalau tak nak macam mane?" sorang laki lak cakap. Tetibe timbul satu idea jaat kat pale otak ni, haha! saye unn mengendap depa~
" Tak nak masakkan untuk abang malam ni.. makan dengan kucing sengsowang .." Eh ppuan ni.. ngade2 laks.. tapy, betulke yang lelaki suke ppuan manje? entahlaa~
" Okay2 give up!.. sayang pusing.." Yang husband nyer cakap.. Baru aku prasan yang couple due orang ni couple yang aku jumpe time kat main entrance tadi. Yang si husband ni tulis laa something kat atas tisu. Pen tu dye cilok kat atas meje petugas yang jage baju utt kat situ?haha~ men teke je..
        Tulis punye tulis.. Tetibe , laki tu suwo girl uw pusing balek. Dye kasik  tisu tadi kat wife dye. Wife de senyum je.. Really curious ape yang dye tulis!! Tapi saye tak dapat tengok ape yang dye tulis. Saye ni bukanlaa bionic woman~ hahah! So saye unn terus blah,bb couple tadi cam dah prasan saye kat citu jer? perasaan saye je ke? memang hampe tak dapat tengok ape yang laki uw tulis.! huhhu!
        Entah macam mane ntah, time saye nak bayar susu yang bertin2 uw .. ngan gule2 yang saye beli nak makan dalam kelas nanti... hehe! sempat! saye ternampak couple tadi unn nak bayar barang2 dyeowang gak. Saye ni hampeh siket, saye unn pindah kat blakang dyeowang.. Konon2 tunggu turn nak bayar laa ni.. padahal nak dengar ape yang dyeowang cakap.. huuhuh! 
        Dyeowang cakap bende2 yang tak penting unn.. pas laki uwh turunkan sume barang dari dalam bakul letak atas kaunter, dye letak bakul tadi uw kat tepi kaunter aw.. bab troli je yang boleh dibawe keluar.. saye ternampak tisu bergumpal-gumpal kat dalam bakul uw.. nampak kesan bertulis. Lepas je laki uw abes bayar.. saye cepat2 kuarkan barang yang perlu saye bayar letak atas kaunter.. Time saye buat2 nak letak bakul tadi, saye men cekup je tisu uw.. Saye genggam je sampai kuar dari tesco.Haha! dah ta de kije!!
         Lepas letak barang kat dalam but kete, bapak saye unn memandu laa ke destinasi yang seterusnye.. ahha! baru saye teringat pasal tisu kat tangan saye.. bile saye bukak.. saye tengok laki uw tulis citer pendek gupenye.. sweet gilerrr!

you: Why do you love me?
me: I have no reason.

you didnt like it 'n say

you: No. Give me a reason.
me: Ohkay... 'Coz you're beautiful, caring 'n attractive.

Girl was satisfied,
Then one day she got sick 'n look Terribly Thin, Pale 'n Weak...

you: Do you still love me?
me: Now that you're not pretty 'n attractive do i have a reason to love you?

Girl Cried...
The boy hold her hand 'n say...

me: Now you Understand?

"Love doesn't need reasons.
I Love You 'n still love you no matter what Happens.

Ade lagi nak ikutkan tapi saye tak dapat bace koz tisu uwh dah terkoyak kene peluh saye.. huhuhuh! Sedey je.. tapi kalao saye, saye simpan tisu uw bebaik.. ye laa senang dapat laa katekan.. Huhuh! tapi couple tuh.. memang same padan, same cantik.. yang girl tu daring siket laa.. tapi yag laki tuh nampak cam baek je.. hahah!
       
      Okay laa sampai sini je laa entry kali ni.. everybody deserve to love somebody and to be love rite? hahha~ hiuuu~ dah banyak kali dah jumpe kapel sweet dan bitter ni.. tapi yang ni paling sweet! haha! *Mood gedik * Bubbye my readers! see ya! komen aww! haha~ *desperate je bunyi~